Дружество - вносител предложило подкуп от 40 000 лева, за да се прикрият констатации за 255 автомобила, съобщи Агенция "Митници". При проверка в периода от месец юни досега са установени 1203 случаи на внос на автомобили от САЩ и Канада, които са със занижена митническа стойност , с цел избягване заплащането на мито и ДДС. Най-много такива случаи са установени от Митница Бургас, Пловдив, като само в тези териториални дирекции очакваната щета за бюджета е в размер на 2 500 000 лв. мито и ДДС.

Поискана е насрещна информация от митническите органи на САЩ и Канада по линия на международното сътрудничество като до този момент няма постъпили отговори. Междувременно се извършват проверки на дружествата - вносители по линия на митническия последващ контрол.

При последващата проверка е установено, че наличните в отчетността на фирмата фактури за внос на 255 автомобила от Канада и САЩ, не съвпадат като стойност с представените пред митницата и приложени към декларациите за допускане за свободно обращение (внос). За да ги убедят да прикрият направените констатации, представители на проверяваното юридическо лице предложили 40 000 лева на двамата митнически служители, за което те сигнализирали незабавно.

3000 автомобила обслужват държавната администрация, коли за милиони в Бюрото за защита

3000 автомобила обслужват държавната администрация, коли за милиони в Бюрото за защита

Само в НС автомобилите са над 100

Допълнителните случаи са установени в продължение на първоначалната проверка, в края на месец юни 2021 г., при която в ТД Митница Бургас бяха установени 29 случая, в които автомобилите, с цел оправдаване приемането на митническа стойност - до 10 пъти по-ниска от реалната на аукционни и търгове, са описани като "катастрофирали", "повредени", "дефектирали", "наводнени", "ударени от градушка", както и "с механични проблеми" и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза. Тогава стана ясно, че в периода 01.01.2019 г. до 01.06.2021 г. са допускани за (внос) луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

Констатирани бяха случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения. В началото на юни бяха задържани и три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП "Пристанище Бургас Център", беше установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.