В спора между националното радио и "Музикаутор" се намеси и Министерството на културата. От ведомството на Вежди Рашидов разпространиха отворено писмо към сдружението, с което ги зоват да променят исканата тарифа за авторски права на музиката, която звучи в националната медия.

В писмото се казва, че министерството не е утвърдило тарифата на "Музикаутор", която БНР да плаща. Там още е подчертано, че трябва да се стигне до разбирателство между страните, защото ситуацията, в която са поставени, е неприятна най-вече за аудиторията.

По БНР ще звучи само джаз, класика и фолклор заради забрана от „Музикаутор”

По БНР ще звучи само джаз, класика и фолклор заради забрана от „Музикаутор”

Сдружението е прекратило договора за авторски права...

"Сигурни сме, че е необходим конструктивен диалог, за да бъде разрешен проблемът", се казва в позицията на министерството.

Припомняме, че сдружението "Музикаутор" прекрати договора си за авторски права с Българското национално радио, след като не се споразумяха за новите тарифи, които се оказаха 3 пъти по-високи от досегашните.

От сдружението наложиха забрана в ефира на БНР да звучи музика, чиито права се управляват от него.

Затова в момента националната медия пуска само изпълнения, чиито права са погасени по давност - класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

"Обръщам се към Вас с молба да проявите разбиране и да останете верни на програмите на БНР", призовава директорът на радиото Александър Велев.

От "Музикаутор" пък отговориха също с писмо, в което поясниха, че тарифата за БНР е в пъти по-ниска от тази за частните радия. Това, според организацията за колективно управление на правата, води до неравнопоставеност между националното радио и всички останали.

"Така се получи сериозен дисбаланс между възнагражденията, които авторите получават от частните радиостанции и от националното радио, като БНР се ползва с четири пъти по-добри условия в договорите си с "Музикаутор", се казва в позицията.

По техните данни, БНР плаща само 1% от държавната си субсидия за авторски права. В същото време 50 на сто от програмата им е съставена от музика. За сравнение от "Музикаутор" дават нивата на тарифите в други европейски страни. В съседна Румъния националното радио плаща 3,25% от бюджета си за авторски права, а в Естония е 4,5%, в Италия е дори 5 на сто.