Очаква ни втора част на газовата криза.

Такава информация е постъпила в КРИБ, съобщи Иво Прокопиев от ръководството на бизнес организацията по време на икономически антикризисен форум, организиран от правителството.

Като аргумент Прокопиев посочи, че Украйна е в тежко положение и не може да се справи с плащанията.

Премиерът Сергей Станишев, който в продължение на няколко часа води дискусиите, направи опит да избегне коментар по газовата тема със забележката, че трябва да се внимава в публичното говорене.

При закриването на форума, който продължи с два часа повече от предвиденото по програма Станишев все пак се спря на газовия проблем.

Той заяви, че антикризисният газов щаб все още работи.  Има готовност за реакция на евентуална криза, уверено добави премиерът.

Той успокои, че хранилището в Чирен се пълни и изрази надежда газовата криза да не се повтаря.

И Русия, и Украйна пострадаха изключително много и политически, и финансово от това което се случи - пострадаха в очите на Европейският Съюз, на всички, които бяха засегнати и мисля, че направиха съответните поуки и независимо от финансовите затруднения на Украйна, сигурно ще търсят други механизми този път за решаване на тези спорове", коментира още премиерът.

Сто процентова гаранция няма, но е хубаво да се знае, че българската държава пълни Чирен  и има готовност да действа в подобни ситуации", подчерта той.

Междувременно шефът на Булгаргаз съобщи, че дружеството няма информация и данни за повторение на кризата от началото на ятуари.