94% от бюджета на МВР, който е около 1,2 млрд. лева, отива за заплати, а за капиталови разходи - по-малко от 6%. На това се дължат мизерните условия, в които са принудени да работят полицейски служители, пожарникари и граничари.

Това заяви за БГНЕС Илия Кузманов, който е зам.-председател на УС на синдикалната федерация на служителите на МВР и началник на сектор "Криминална полиция" в 5-то РУ.

Той каза, че един новоназначен служител получава празен кабинет и той трябва сам да търси вариант как да се снабди с маса, стол, техника и всичко необходимо, за да си осигури условия за работа.

"Мотивацията е извън материално-битовите условия. Говорим повече за кауза, за мечти, които тук претърпяват сериозна катастрофа. Колегите, при липсата на каквито и да е фактори, които да те мотивират, продължават да работят и то работят с усърдие, което не може да покажем на хората", коментира той и уточни, че месечно всеки служител харчи около 100 лева, за да си върши служебните задължения.

По думите му най-големият спонсор на МВР са неговите служители.

Христо Терзийски: 10% увеличение на заплатите в МВР догодина

Христо Терзийски: 10% увеличение на заплатите в МВР догодина

Заложената сума за над 48 хиляди служители е повече от 154 милиона лева

Единственият решен проблем в последните години е отпадането на лимита за гориво на патрулките, но продължава да съществува проблемът със стария автопарк и често авариращите автомобили, които бавно се ремонтират.

От думите му стана ясно още, че служители са принудени да си купуват сами и униформа, а тази, която им се дава от държавата, отдавна е във вреда на носещия я, защото в горещите дни, температурата в обувката му достига над 50 градуса.

"Има един абсурд. Годишният бюджет на един униформен служител е 400 лева за дрехи, като само зимното му яке струва над 520 лева. Той с един лимит не може да се облече. Абсурдите са много и пречат на работата", коментира той.

Полицаите се готвят за национален протест

Полицаите се готвят за национален протест

Синдикалната федерация планира поставянето на палатка пред Народното събрание

Кузманов обърна внимание и на лошите условия в сградите на районните управления.

"Държавата не инвестира в съвременни средства - климатици, вентилатори. Всичко е оставено на желанието и възможностите на служителя да си достави служебен комфорт. Вътре температурата в момента е над 30-35 градуса. Каквато е температурата навън, такава е и вътре", добави още той.

Кузманов каза още, че е необходима сериозна реформа на системата. Според синдикалната федерация тя може да се реализира в следващите 6-10 години и ще струва над 2 млрд. лева