Служебният министър Велизар Шаламанов потвърди, че има проблем с плащането на членския внос на страната ни в НАТО в размер на 15 милиона лева.

„Проблемът произтича от 100 милиона лева намаление на бюджета на министерството, при положение че той е далеч под изискуемите 2% за ефективно членство в Алианса. Моделът в НАТО е изключително гъвкав. Там страните се поканват да внесат част от членския си внос, когато възникнат конкретни разходи. Ако някоя от страните няма възможност да внесе парите, други страни внасят част от своя членски внос. Нашата вноска може да бъде разсрочена, но в рамките на годината. Ние направихме нашите разчети, така че няма да имаме затруднения да изплатим членския си внос към НАТО.", обясни Шаламанов пред БНР.

Страната ни има и задължения към Русия за поддръжка на военна техника. По думите на военния министър плащанията ще бъдат разпределени така, че да се влезе в месечните лимити за плащания към Москва. „Това, което може да бъде отложено, докато се случи втората актуализация на бюджета и докато имаме стабилен бюджет за следващата година в рамките на 1,5% от БВП, ще се опитаме да отложим до периода, в който ще има финансово осигуряване", уточни военният министър.

Няма да допуснем сътресения в службите, категоричен беше Шаламанов, коментирайки информациите за евентуална смяна на шефа на Военното разузнаване Веселин Иванов.

„Веселин Иванов  в момента е в домашен отпуск. Много по-важно за мен е службата да работи ефективно, заедно с партньорските служби, поради усложнената среда за сигурност около Украйна, Черноморския регион, Ирак, Сирия, Афганистан. Така че службите трябва да работят добре, включително и за това да намерим външни фактори, които вероятно са повлияли на кризата с КТБ. В този контекст няма да има никакви сътресения в службите", допълни военният министър.

Той обясни, че е предприел стъпки за излизане от управителните съвети на двете сдружения, в които участва, във връзка със срока, който служебният премиер даде на министрите да изчистят ангажиментите си към неправителствени организации.

Министърът на отбраната каза, че в краткосрочен план се подготвя визия "България в НАТО 2020", която трябва да бъде фокусирана върху способности и ясна финансова рамка за постигане на тези способности.

„Специално в българския случай е важно как ще се управляват тези средства, как трябва да се увеличи подкрепата от НАТО, ЕС и солидарността на съюзниците, за да постигнем тези способности. Как модернизацията ще се реализира чрез едно ефективно портфолио от многогодишни програми. Как да се освободим от несвойствените дейности в отбраната, които консумират голям ресурс от военния бюджет и как да засилим партньорстово с индустрията."