"Изнесените факти са силно притеснителни". Това коментира вицепремиерът Меглена Кунева по време на днешния блиц контрол в отговор на въпрос от партия "Атака" за „Яневагейт”.

Скандалът по думите й показвал нуждата от съдебна реформа и необходимостта от явно гласуване. Кунева определи като притеснителен факта, че изтичат записи, както и че се правят най-вероятно незаконни записи. Да се проверят как и от къде са изтекли записите, но и съдържанието им, призова Меглена Кунева.

Тя се похвали, че внася нови предложения в антикорупционния закон, който бе отхвърлен на първо четене преди време.

Целта му била превантивна. Тя се надява още да се получи мнозинство и промените да бъдат подкрепени. Няма лесно решение, но пък лесните решение в правната система обикновено не са верни, изтъкна Меглена Кунева и припомни на народните избраници, че им предстои много работа по процесуалните закони.

Темата за съдебната реформа бе продължена от АБВ с атака към Христо Иванов и скандала с ЕК за уж исканата оставка на Сотир Цацаров.

"Министър Иванов се нуждае от стабилност", отговори вицепремиерът и настоя за твърдо ядро на консенсус за съдебната реформа.

Когато се направела първата крачка, правосъдният министър щял да разгърне пълния си капацитет, според нея. Големият разговор за реформите предстоял. "Нека да успокоим тона", настоя още Кунева.