Създава се комисия за контрол върху изпълнението на сроковете по строежа на първите 5 км. от Автомагистрала "Люлин". 

Задачата й е да извършва контрол върху строителните дейности на автомагистралата ежедневно. Тя е създадена със заповед на изпълнителния  директор на НАПИ инж. Янко Янков.

Припомняме, вчера стана ясно, че Европейската комисия възстановява плащанията към България на 115 000 000 евро по ИСПА, отнасящи се за строителството на магистрала Люлин и за техническа помощ за подготовка на пътни проекти по европейски транспортни коридори. Междувременно на брифинг на агенцията бе съобщено, че до момента са изпълнени 25% от строителната работа на АМ „Люлин", а усвоената сума възлиза на 30 млн. евро, осигурени от бюджета на НАПИ.

В комисията за магистралата са включени експерти от Агенцията. На изпълнителя на проекта  - турската фирма  „Мапа - Дженгиз" , е предложено да мине на 24-часов режим на работа.

С изплащането на средствата по програма ИСПА, агенцията ще възстанови вложените пари в изграждането на магистралата до момента и ще ги пренасочи за изпълнение на текущите ремонти по републиканската пътна мрежа, подчерта изпълнителният директор.

Той съобщи още, че след 18 юни агенцията предвижда частичен пуск на първите 5 км от магистралата.

В писмо на директора на НАПИ до вицепремиера Меглена Плугчиева, агенцията се обръща с молба за съдействие относно издаването на работни визи на специалистите и операторите на тежки строителни машини, които ще работят по приключването на първия етап от строежа на автомагистрала "Люлин".