Посланикът на България в Триполи Александър Олшевски призова посланиците на близо 60 държави, акредитирани в Либия, за удвояване на усилията в подкрепа на каузата за освобождение на осъдените на смърт български медицински сестри, предаде БНР.

Посланикът съобщи, че призивът му е отправен на прием, даден снощи за членовете на дипломатическия корпус в либийската столица по повод приемането на България в ЕС.

Присъствали са посланици и ръководители на мисии на държавите от ЕС, както и от САЩ, Канада, Русия, Украйна, Хърватия, Турция, Сърбия, първите дипломати в мисиите на Египет, Мароко, Кувейт, ОАЕ, Катар.

На приема е присъствал и заместник-министърът на правосъдието на България Маргарит Ганев, който по-късно днес очаква разрешение за среща с осъдените в затвора "Джудейда".

Междувременно стана ясно, че роднините на петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, са призовали британските власти да предадат на Триполи извършителя на атентата над Локърби, за да могат да бъдат освободени техните близки, съобщава днес вестник "Дейли телеграф" в кореспонденция от Виена, цитиран от БТА.