Председателят на временната анкетна комисия, проверяваща фактите по престоя на Сретен Йоцич в България Христо Бисеров каза, че е склонен да внесе в деловодството на парламента искане за удължаване на срока за работа на комисията.

Независимият депутат Мария Капон посочи, че в края на януари 2000 г. австрийските служби са изпратили в България имената, с които Йосич е влизал необезпокояван в страната, но мерки не са взети.

В такива случаи имената трябва да бъдат въведени в специална система, така се разбира, когато издирваното лице се опита да прекоси граничен пункт, допълни тя. По думите й трябва да се разбере дали имената, които е използвал Йосич, са били въведени в системата, но въпреки това той не е бил задържан или имената му изобщо не са фигурирали в нея.

Независимият депутат Мария Капон посочи, че има правна възможност комисията да работи дори след разпускането на НС, което ще стане на 29 май. Членовете на комисията "Йосич" настояха още да се провери защо при пребиваването на сочения за сръбски наркобос Сретан Йосич в България не е заработила системата "Скреч", която позволява на граничните власти да разберат, че Йосич е международно издирван престъпник.

В разработката за Йосич протичат и други имена -  на Метуш Байрами, Иван Тодоров- Доктора, Самоковеца и Димата Руснака, които също може би са били покровителствани", съобщи още Капон.

От събраните до момента данни има повод за основателни съмнения, че Йосич е бил покровителстван на българска територия от служите доста дълго време, добави Капон.

Според нея обаче трябва да се спрат спекулациите с името на Бойко Борисов - ставало дума за периода по време на кабинета "Костов", преди Борисов да стане главен секретар на МВР.