Драстични мерки срещу незаконното ползване на ток предлагат от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, цитирани от money.bg.

От там настояват за промени в Наказателния кодекс, които да доведат до по-строги наказания за неправомерно присъединилите се към мрежата.

Настояваме санкциите да засягат не само директните извършители, но и всички, които незаконно консумират електричество. Искаме по-строги мерки, защото кражбите на ток засягат всички наши клиенти, посочват от компанията.

От там допълват, че това е така, защото незаконните присъединявания водят до надвишаване на предвидения обем консумация на електроенергия и предизвикват смущения в захранването.

В момента Наказателният кодекс предвижда неправомерно присъединилите се към електроразпределителната мрежа да бъдат наказвани с лишаване от свобода до три години и глоба до десет хиляди лева. Тези мерки обаче са неефективни, изтъкват от ЧЕЗ.

Ние търпим сериозни загуби вследствие на неправомерните присъединявания и консумация на ток. От началото на годината до момента изчисленията ни показват, че щетите от кражби на електроенергия възлизат на повече от 7 млн. лева. Реално обаче имаме право да изискаме изплащането на малко над 3 млн. лева, допълват от компанията.

От там обясняват, че предложението им за завишаване на санкциите се налага, защото споровете в съда често остават неразрешени. Доказването на същинския извършител на деянието е почти невъзможно и съответно предвидената в Наказателния кодекс санкция е неприложима.

Надяваме се, ако внесените от нас мерки бъдат приети, това да направи гражданите по-съвестни при проследяването и съобщаването за подобни престъпления, тъй като неприятните последствия за съжаление се понасят именно от тях, посочи Атанас Дандаров, член на Управителния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България".