Хиляди италиански автомобили, предадени от собствениците им за вторични суровини, за което са платили и такси, са заминали за България, съобщава moneybg.

Вместо да бъдат претопени или унищожени, колите са били продадени на българския пазар.

Италианската Финансова гвардия е разбила международен трафик на използвани автомобили, които отивали за вторични суровини само на хартия.

В действителност „претопяването" на колите било използвано, за да се получи достъп до средствата, които трябва да стимулират унищожаването на стария автомобилен парк.

Хиляди коли с италианска регистрация са били товарени на пристанището в Анкона, откъдето след това са отпътували през Патра, Гърция, за България.

Измамата на гърба на италианската държава била организирана от 45 фирми, поддържащи „гробища" за стари автомобили в девет области в Централна и Северна Италия.

Организиран по този начин, трафикът на коли успявал да избегне и плащането на ДДС за износ на коли, тъй като транспортните средства преди това били обявявани като отиващи за вторични суровини.

Освен всичко друго, трафикът е нанесъл щети и в екологичен аспект, твърди Рафаеле Велардокиа от Горските служби на Анкона.

Според него не са били претопени 6 милиона килограма силно отровни отпадъци, така че тези транспортни средства се смятат за замърсяващи и за опасни за здравето и за сигурността на гражданите на ЕС.