Разпространената днес информация за досъдебно производство на Европейската прокуратура срещу мен е невярна. Това написа във Фейсбук профила си бившият кмет на Варна Иван Портних по повод съобщението на прокуратурата, че той заедно с бившия общинския съветник Стоян Пасев и двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" са обвинени за измама с евросредства на стойност 3,4 милиона евро за реконструкция на несъществуващо пристанище.

Повдигане на обвинение съгласно разпоредбите на НПК означава изготвянето на обвинителен акт и внасянето му в съответния съд, посочва Портних в социалната си мрежа и отбелязва, че въпросното досъдебно производство не е приключило, а по него предстои да се извършват множество процесуално-следствени действия.

Европрокуратурата обвини Иван Портних  за измама за над 3 млн. евро

Европрокуратурата обвини Иван Портних за измама за над 3 млн. евро

Той е обвинен заедно с още трима

Към момента бившият кмет и неговите адвокати не са били уведомени от Европейската прокуратура за внасяне на обвинителен акт в съда. С оглед разпоредбите на НПК, в този стадий на досъдебно производство не се оповестяват становища, изявления или оценки, затова и аз няма да правя такива, коментира Иван Портних.

По мнението му случаят се използва за предизборни политически цели и за атака срещу ГЕРБ. Портних отбелязва, че и жалбоподателят, и вещото лице по досъдебното производство са кандидати за народни представители от листата на ПП-ДБ.

По-рано от днес Стела Николова от "Да, България" заяви, че започнатото разследване от европрокуратурата е по техен сигнал.

Припомняме, че европрокуратурата съобщи, че са обвинени четирима души - бившият кмет на Варна Иван Портних, бившият общиснкият съветник Стоян Пасев и двама служители на Изпълнителна агенция "Морска администрация" - за възможна измама за реконструкция на рибарско пристанище, като разследването се касае за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, внесен от община Варна. Но разследването показва, че такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране.

Стоян Пасев вече излезе с позиция по случая, като той отрече обвиненията и също заяви, че все пак имало преписка по такъв обект и той е запознат с нея, но нямало повдигнато обвинение.

Бившият областен управител на Варна Стоян Пасев отрича обвиненията на европрокуратурата

Бившият областен управител на Варна Стоян Пасев отрича обвиненията на европрокуратурата

За измама с евросредства