Европейската прокуратура в София обвини бившия кмет на Варна Иван Портних, бившият областен управител Стоян Пасев и двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" за възможна измама за реонструлция на рибарско пристанище. Това съобщават на сайта на европрокуратурата, но оттам не посочват имената на четиримата обвиняеми.

Те са обвинение за фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно евросредства за проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Според прогнозата щетите за бюджета на ЕС са приблизително 2,8 милиона евро (5 603 035,97 лева), с допълнителни изчислени щети за националния бюджет на 675 475 евро (1 321 115,78 лева).

Европейската прокуратура разследва измами за €885 млн. у нас

Европейската прокуратура разследва измами за €885 млн. у нас

Водят се 203 разследвания

От европрокуратурата уточняват, че разследването е свързано с проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, внесен от община Варна.

Но разследването показва, че такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране. За да могат да се възползват от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващите рибарски пристанища, бенефициентът (община Варна - бел. ред.) е сглобил няколко понтона като плаващи кейове с цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище . Освен това бенефициентът е представил невярна информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати.

Също така от разследването става ясно, че парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са вписани в кадастралния план на Варна като скали, пясък и други видове сгради, а не като пристанище. Въз основа на доказателствата, с помощта на държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация", парцелите са променили характеристиките си като определено за трайно ползване "за пристанище" - по този начин са заблудили Министерството на транспорта, което е издало удостоверение за експлоатация за риболовно пристанище, въпреки липсата на множество изисквания, определени от националното законодателство. По-късно рибарското пристанище е официално регистрирано от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) е докладвал случая на Европейската прокуратура след подозрения за възможни сериозни нередности и измами. Също така OLAF е провела и допълнително разследване под надзора на Европейската прокуратура. От Главна дирекция "Национална полиция" - София са извършени допълнителни издирвателни действия.

Бившият областен управител Стоян Пасев коментира повдигнатите обвинение пред "24 часа", като той отрича да има такива.

По думите му тази преписка е отдавна и посочи, че това се вади сега предизборно. Според Пасев с позиция по случая ще излезе и "Морска администрация".

Иван Портних все още не е коментирал.

Европрокуратурата обвини български млекопроизводител за измама с евросредства

Европрокуратурата обвини български млекопроизводител за измама с евросредства

Той форшифицирал документи за изграждане на цех за преработка на мляко