Земеделският министър Иван Иванов настоя за оставки в дружеството "Сортови семена елит" АД. Мотивите на министъра са, че дружеството отказало да се извърши сделка за закупуване на зърното, като предлагали варианти и твърдели, че не било необходимо да извършват подобна дейност. Разработват се резервни варианти други структури на министерството да направят интервенция на пазара на зърно. Това е грубо и грозно действие от представителите на ГЕРБ - от борда на директорите на "Сортове семена елит", посочи министърът на пресконференция пред журналисти.

По думите му дружеството не е в ликвидация, но е в предмет на дейност, който отговаря на правителственото решение за интервенция на пазара за изкупуване на зърно. Това е част от кампанията, която се опитва да постави на колене държавата - или да няма хляб, или да плащаме цени, които са непосилни за джоба ни, изтъкна земеделският министър.

Със своите действия "Сортови семена елит" АД забавя мерки, които правителството е взело и които са необходими. Безотговорно е в момент на умишлена спекула да се саботират действията на институциите и успокояването на пазара, каза Иван Иванов.

Недоволни земеделци блокираха пътя Пловдив-Карлово

Недоволни земеделци блокираха пътя Пловдив-Карлово

Причината за днешния протест е разпределението на парите по ковид мерките между отделните сектори в земеделието

Иван Иванов увери, че комисионни няма да се дължат на никого и няма да работи с брокерите на Софийската стокова зърно. Зърното ще се съхранява в складове на производители. На територията на страната има складови площи за съхранение за зърно за около 14 милиона тона. Наличните количества пшеница били 2.4 тона зърно.

Той обясни, че основен ангажимент на МЗХГ е осигуряване на продоволствената сигурност на страната. Работи се по необходимите механизми за закупуване на пшеница, царевица и зърно, уточни Иванов.

Земеделският министър Иван Иванов коментира и нападките от депутата Александър Дунчев за горските стопанства.

Иванов не е съгласен с обвиненията.

Ако се говори за някаква чистка - от 161 горски стопанства, то най-вероятно едва 12 души са сменени, което е по-малко от 10%, посочи Иванов.

"Ако иска и мен да ме обвини, че ходя на лов със съселяни, това не е вярно и не го разбирам. Това не е сериозно", заяви земеделският министър.

МЗХГ ще разработи и допълнителен механизъм за животновъдите. Има достатъчно време, докато започне прибирането на новата реколта, увери Иван Иванов и добави, че няма да ощетява никого.