Над 150 производители на плодове и зеленчуци излязоха на протест, предаде БНР. С тракторите си недоволните земеделци блокираха пътя Пловдив-Карлово. Те развяха плакати с надписи "Спрете геноцида над сектор "Плодове и зеленчуци" и "Не убивайте българското земеделие".

Причината за днешния протест е разпределението на парите по ковид мерките между отделните сектори в земеделието. Земеделците настояват да се промени механизма по който се разпределят помощите в сектора. Те искат то да бъде разпределен 50 на 50, а не 60 на 40, както предлага държавата.

Подпомагат производителите на зеленчуци с COVID мярката

Подпомагат производителите на зеленчуци с COVID мярката

Проверяват за наличие на спекула

Фермерите заявиха, че плащанията са недостатъчни. В същото време себестойността на плодовете и зеленчуците се е увеличила с 40 до 50%. Редица от земеделците на протеста заявиха, че се отказват от бизнеса. Разходите им са се увеличили многократно и те не успяват да ги покрият. Повече от година те работят на загуба.

Производителите обявиха готовност да излязат на протест пред Министерството на земеделието, ако държавата не чуе исканията им.

Зеленчукопроизводителите се опасяват, че промяната ще ги отвее

Зеленчукопроизводителите се опасяват, че промяната ще ги отвее

От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" и Националната асоциация на картофопроизводителите излизат на протест на 22 март