От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" и Националната асоциация на картофопроизводителите излизат на протест на 22 март (в деня на първа пролет) пред Министерство на земеделието заради звучния шамар, който получи сектора от "управляващата каста".

Зеленчукопроизводителите заявяват, че не искат пари, а искат торове, препарати за растителна защита и горива. Протестът е единствено и само браншови, няма да има партии, възгледи и никой не е ангажиран с политически мероприятия. Зеленчукопроизводителите няма да позволят да бъдат яхнати от нито една политическа партия. 

Подпомагат производителите на зеленчуци с COVID мярката

Подпомагат производителите на зеленчуци с COVID мярката

Проверяват за наличие на спекула

На пресконференция в БТА председателят на Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков обясни, че едва 20% от това, което в момента може да се намери на пазара, е българска продукция. Предходната седмица сектор "Плодове, зеленчуци и картофи" получили редуциране на едно от най-важните подпомагане - от почти 30% от обвързаната подкрепа от предходните години, което взривило сектора.

"Ако в днешния ден Министерство на земеделието не вземе важното решение да реанимира спешно сектора, мога да заявя, че е въпрос не кога, не дали, а след колко време България ще се лиши от българското производство на плодове и зеленчуци", предупреди Цеков.

По думите му, ако не се вземе държавническото решение за производството на зеленчуци и плодове у нас, то страната ще остане без българска продукция, "на българските плодове и зеленчуци ще им бъде поставен кръст".

"Пропагандираният вятър на промяната, не трябва да се превръща във вятър на отвяването на един такъв сектор като плодове и зеленчуци", категоричен бе Цеков.

Председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, заяви, че провежданата в сектор Земеделие политика през последните 20 години, е довела до продоволствена катастрофа. Изсипването на огромен финансов ресурс за 12 години не довело до възстановяването на сектора, а земеделците са на финалната права и се превръщат в бутикови стопанства - изключително малко наброй. Обществото чува ежемесечно от медиите как едни огромни милиони и милиарди се раздават, но и в момента 85% от средствата отиват в 12% в регистрираните земеделски производители в България, а над 90% от земята се обработва от малко над 10% от земеделските производители, посочи Джиков.

Недофинансирането довело до обезлюдяването на селските общини в България, въпреки че сектор "Плодове и зеленчуци" ангажира най-голям процент работна ръка на хектар в сравнение с другите сектори в България, изтъкна Джиков.

Той определи като неадекватна политика разпределянето на парите от Министерство на земеделието. Създала се една порочна практика години наред да се разпределят средства без финансов анализ, без извадки, с които да бъдат запознати на база на потребностите, които имат отделните сектори. Това създава впечатление за порочни практики и липса на професионализъм. Джиков призова Министерство на земеделието по най-бързия начин да се прекрати този начин на разпределение на бюджета.

Той не може да си обясни защо политическите ръководства в земеделското министерство, когато пазаруват, не си ли правят изводите, които всеки един от нас прави - от няколко години има свободия при търговията на плодове и зеленчуци в България. "У нас липсва адекватен контрол при търговията на дребно и едро и няма проследяемост на произведената продукция. В момента по начина, както е формирана търговията, контролът и мониторингът, всеки един от нас, може да купи плодове и зеленчуци, откъде си иска, да го преопакова, да го продаде с какъвто си иска произход и клас на качество. На това трябва да се сложи край. Ние и нашите деца не знаем какво ядем, защото здравният контрол е невъзможен при такъв начин на търговия и унищожава българските производители", изтъкна Джиков.

Според него в България има сбъркан фундамент, а производителите на плодове и зеленчуци страдат от липса на пазари.

Момчил Неков: Трябва да върнем на трапезата българския вкус, българските сортове

Момчил Неков: Трябва да върнем на трапезата българския вкус, българските сортове

Целият процес да се диктува от желанието на потребителите...