На трапезата ни трябва да се върнат българските сортове и българският вкус, заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на семинар за новите агроекологични мерки, организиран от Министерството на земеделието и Селскостопанската академия в Пловдив.

"Потребителите търсят българския вкус, но сортовете са от други държави. В Стратегическия план вече са осигурени средства по интервенцията за насърчаване на български сортове, които да са и устойчиви към климатичните условия." - посочи заместник-министърът.

Той допълни, че целта е да се възстанови търсенето на родни продукти от български сортове и посадъчен материал, като целият процес да е диктуван от желанието на потребителите.

"Целият процес ще бъде подпомогнат в Стратегическия план, като чрез тази агроекологична интервенция искаме да върнем вкуса на традиционните продукти на трапезата." - отбеляза Неков.

Той коментира, че ще се подпомагат и организации на производителите, като една от ползите ще бъде изсветляване на сектора, тъй като подкрепата за тези организации ще се изчислява като процент от оборота.

"Водим разговори, защото Изпълнитената агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) трябва да сертифицира тези сортове и те да бъдат произведени и засадени с подкрепа по тази агроекологична мярка." - поясни Момчил Неков.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов посочи, че така се осъществява връзката между науката и бизнеса.

ЕП одобри най-голямата реформа на агросубсидиите от десетилетия насам

ЕП одобри най-голямата реформа на агросубсидиите от десетилетия насам

Тя ще насочи средства към малките стопанства и устойчивите производства