Не разбирам в какво съм обвинен. Как може да има обвинение в криминално престъпление при изразяване на мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто решения не са задължителни, а консултативни. Това заяви бизнесменът Иво Прокопиев, който дава обяснение пред Специализираният наказателен съда по сагата с приватизацията на EVN, предаде БГНЕС.

Подсъдимият обясни как и защо "банките ограничили достъпа до кредитите" и защо била настъпила "кредитната суша". Прокопиев надълго и нашироко разясни причините, довели до въпросната финансова криза и подчерта, че с тази сделка е бил намален държавният дефицит във въпросната година.

Обяснения по делото, чрез скайп връзка, дава и Симеон Дянков. Очаква се същото да направи и сегашният кмет на район "Средец" Трайчо Трайков, които заедно с още трима от фирмата на Прокопиев - "Булброкърс" са подсъдими.

Специализираната прокуратура поиска затвор от 3 до 10 г. и 5000 лв. глоба за бизнесмена Иво Прокопиев. От 3 до 10 г. затвор и граждански иск от 21 млн. лв беше поискан и за бившия енергиен министър и настоящ кмет на район "Средец" Трайчо Трайков.

Държавното обвинение поиска също от 3 до 10 г. затвор и глоба от 5000 лв. за бившия финансов министър Симеон Дянков.

Прокуратурата поиска и до 3 години затвор и глоба от 300 лв. и за другите трима обвинени от фирмата на Прокопиев.

Иво Прокопиев е подсъдим за за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното дружество EVN заедно с бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и още трима финансисти от компанията "Булброкърс".

Делото срещу тримата тръгна по същество в края на месец януари 2019 г.

На 30 март 2020 по искане на антикорупционната комисия Софийският градски съд е наложил запор на имущество на бизнесмена Иво Прокопиев.