Симеон Дянков вече официално е обвиняем по делото за продажбата на държавни дялове от дружеството EVN, съобщиха от прокуратурата.

Той е обвинен за това, че през 2011 г., в съучастие с бизнесмена Иво Прокопиев, е превишил властта си и е направил сделката така че да набави облага на фирмата "Булброкърс" ЕАД.

Дянков отговаря на въпроси в столичното следствие

Дянков отговаря на въпроси в столичното следствие

Отиде 5 дни по-рано от обявеното

Ексминистърът е считан за извършител от обвинението, а Прокопиев е посочен за подбудител

Сумата, която е отишла при облагодетелстваната фирма, е в размер на 1 276 618 лв., се казва в документите на прокуратурата.

За държавата има значителни имуществени вреди - 20 829 200 лв., от сделката, която представлява приватизацията на държавна собственост, се казва още в обвинителния акт.

Прокуратурата обвини и Прокопиев заедно с Трайков и Дянков
Обновена

Прокуратурата обвини и Прокопиев заедно с Трайков и Дянков

Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение "Подписка"

Според прокуратурата Дянков е нарушил Закона за администрацията и Устройствения правилник на Министерство на финансите.

Той е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да възложи изготвяне на приватизационна оценка на инвестиционния посредник "БУЛБРОКЪРС" ЕАД.

Съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол обаче изготвянето на оценки се възлага на независими оценители.

Сделката за EVN е одобрена от КФН и Агенцията по приватизация, отсече Прокопиев

Сделката за EVN е одобрена от КФН и Агенцията по приватизация, отсече Прокопиев

Бизнесменът подкрепя „Да, България”, но не участва в нея

По този начин е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да упражни правомощията си за възлагане на оценката на независим оценител. От това са настъпили вредни последици за бюджета на Република България.

Прокурорите смятат, че "БУЛБРОКЪРС" ЕАД са занижили цената на дяловете и от това са настъпили имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв.

Обявените тогава за продажба 51 512 броя акции, представляват 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД.

Симеон Дянков е с мярка за неотклонение "Подписка".

Разследването по делото продължава.

От прокуратурата обещаха повече подробности по случая по-късно през деня.