"Ако се запази тази тенденция, не очаквам покачване на случаите, защото до юли месец не би трябвало да стане нещо особено". Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на въпрос на News.bg дали очаква покачване на случаите на COVID-19 по време на предсрочните парламентарни избори и какви мерки трябва да се вземат за тяхното безопасно провеждане.

Медицинският протокол е достатъчно подробен, няма да се промени и при неговото спазване предишните избори доказаха, че не са сериозен фактор за повишаване на заболеваемостта, категоричен бе доц. Кунчев.

Здравният инспектор е повече притеснен от 10-дневените великденски празници. Ако забелязвате тенденцията на намаляване на хоспитализираните спря и два дни има увеличение. Възможно е да се дължи на натрупване, защото хората мразят да ходят на лекар по време на празниците и тези, които са с по-лека клиника, това да променя картината.

Страната ни е готова да стартира 5 фаза от ваксинирането

Страната ни е готова да стартира 5 фаза от ваксинирането

Здравните власти планират твърдо да направят информационна кампания

Ако продължи по-дълго време тази картина, трябва да бъдем много внимателни - дали е начало на повишение ли е или просто резултат, като Кунчев очаква да е по-скоро второто.

Отново на въпрос на News.bg дали ще се увеличи извънредната епидемична обстановка след края на май месец, Кунчев отбеляза, че сигурно ще се наложи, но има доста дълго време до края на месеца, за да може здравните власти да видят накъде вървят нещата.

анкета

Ще гласувате ли на избори 11 юли?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 76.5%

Не, аз съм за гъби 9.8%

Ако не съм на море 5.1%

Този път пандемията няма да ме уплаши 3.2%

Зависи от кампанията 5.4%