След 20-ти май ще има промяна, която ще даде възможност да се съхранява ваксината на "Пфайзер" около 4 седмици. Освен това ще идват готови разредени флакони. Това ще улесни работата на джипитата. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти след заседанието на Оперативния щаб.

Възможни са всички канали за имунизация - през личните лекари, през електронната система и зелените коридори. Даваме възможност за зелените коридори заради сънародниците ни, които идват от чужбина.

По отношение на възрастта той каза, че ваксините на "Модерна" и "Пфайзер" се прилагат вече и на деца над 12 години. Кунчев поясни, че в момента текат клинични изследвания, за да се установи дали могат да се ваксинират и деца над 6-годишна възраст.

Страната ни е готова да стартира 5 фаза от ваксинирането, което значи, че всички хора могат да получат имунизация. Минимум 50% от ваксините ще бъдат дадени на личните лекари. Обсъждат се всички варианти личните лекари да получават ваксините, но за София не било много удачно. За районите, които има отдалечени практики и личните лекари трябва да пътуват 60-70 км здравните власти ще им съдействат.

РЗИ поискала от личните лекари в София сами да си организират доставката на ваксините

РЗИ поискала от личните лекари в София сами да си организират доставката на ваксините

Георги Миндов: От РЗИ получаваме бой, но ще продължим да ги обичаме на инат

Здравните власти планират твърдо да направят информационна кампания за ваксините, като част от нея работи, но трябва да бъде доста по-широко обхватна. Той се надява летният сезон да бъде един по-светъл период.