Още на 11 март след множество сигнали от общопрактикуващите лекари се написа едно писмо от столична колегия до министъра на здравеопазването, в което ние предлагаме и молим да се създаде график за начина, по който личните лекари ще ваксинират пациентите си. До този момент ние нямаме отговор, а проблемът тлее от февруари. Това обясни за News.bg д-р Гeoрги Миндoв, прeдceдaтeл нa Cдружeниeтo нa coфийcкитe oбщoпрaктикувaщи лeкaри и зaмecтник-прeдceдaтeл нa Cтoличнaтa кoлeгия нa Бългaрcкия лeкaрcки cъюз във връзка с разигралия се бой за ваксини пред РЗИ.

Особено в София няма никакъв график и организация. На въпрос какъв е неговият контра аргумент по отношение на изказване на д-р Ирина Гайтаневска, която твърди, че график за общопрактикуващите лекари има, Миндов заяви, че Гайтаневска лъже. Той поясни, че тя лъже и затова, че близо 900 са личните лекари и кабинети, в които в момента се извършват ваксинации. Ние сме 771 общопрактикуващи лекари, а не 900. И реално по-малко от половината от тях са получили мейли от МЗ, че ще има ваксиниране. В този мейл имаше само час без никаква друга информация. Нямаше нито място, нито нищо. Основният проблем е, че ние сами трябва да се организираме.

Столичната РЗИ зове джипитата да спазват графика за ваксините

Столичната РЗИ зове джипитата да спазват графика за ваксините

"Лекарите подраняват с 3 часа, как да им дадем ваксина, която не е дошла?", питат от здравната инспекция

И накрая вместо ваксина получаваме бой. Това е нарушение на закона на човешките права. Чашата преля, когато дойде един господин от ВМА с костюм и пререди лични лекари. С какво нашите пациенти са по-лоши от тези на ВМА? Тук някой пречи и цели ние да не ваксинираме, а да го правят други и някой е решил да прибере едни пари. И това са тези, които ни докараха до това отношение към лекарите и лечебните заведения.

Снимка 528759

Източник: Национално сдружение на общопрактикуващи лекари

Миндов е притеснен, че допълнително много общопрактикуващи лекари ще се откажат да ваксинират заради случилото се и доста хора ще останат без ваксина. "Ние получаваме по 1000 лева и бой от РЗИ, ами не мерси, не им искаме тези пари."

Миндов допълни, че вчера се е провела неформална среща между РЗИ и Cдружeниeтo нa coфийcкитe oбщoпрaктикувaщи лекари. От РЗИ са им предложили да си наемат частна фирма, на която да платят за транспорта. Ние нямаме проблем с това, стига да не се подлагаме повече на това унижение. Шеговито Миндов заяви, че въпреки всичко ще продължават да обичат РЗИ "на инат". В заключение той допълни, че те ще вземат решение до края на седмицата.