Съветът за електронни медии (СЕМ) избра своя нов председател, съобщава БНТ. С 4 гласа "за" и 1 "против" за поста беше избрана Соня Момчилова. Тя ще оглави медийния регулатор за срок от една година.

Единственият глас "против" беше на Розита Еленова. По думите й ситуацията, в която бе извършен изборът е безпрецедентна, тъй като изборът на нов председател се случи преди да бъдат избрани новите членове на регулатора.

Причината това да се случи е, че мандатът на Бетина Жотева като член на СЕМ ще изтече преди да бъдат избрани новите членове на регулатора. И де факто тя няма да може да остане като председател.

За председателският пост се бориха Соня Момчилова и Галина Георгиева.

Новият председател на медийния регулатор заяви, че при идването на новите членове, тя ще подложи на гласуване председателството си, за да могат и те да участват в избора.

По-късно днес в Комисията п култура и медии депутатите ще изслушат номинациите за нови членове на СЕМ. От депутатската квота бяха излъчени три номинации. Това са Симона Велева от "Продължаваме промяната", Пролет Велкова от "Демократична България" и Тодор Беленски от "Възраждане".

Само две от тези имена ще влязат като членове на СЕМ. Президентът също трябва да предложи член на регулатора, но конкретно име все още не е обявено.

Изборът на новите членове ще се случи в началото на май.

Антикорупцията откри нарушения при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ
Обновена

Антикорупцията откри нарушения при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ

Тя е била едноличен собственик на капитала на търговско дружество