Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова-Йовева за член на СЕМ.

Припомняме, производството за проверка беше образувано през август по сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на Указ на президента за назначаването й, Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговско дружество, а това противоречи на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията.

При проверката на КПКОНПИ е установено, че към датата на издаване на президентския указ - 27 юли, а и след това - до 5 август 2021 г., Соня Момчилова е едноличен собственик на капитала на "План Це" ЕООД. "

Антикорупцията проверява назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ

Антикорупцията проверява назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ

Изискани са документи от Търговския регистър, Президентството и СЕМ

В деня на издаването на указа тя е взела решение за приемане на съдружник във фирмата, а на 30 юли му е прехвърлила с договор за покупко-продажба всички свои дружествени дялове и той е вписан в Търговския регистър като собственик на капитала на дружеството на 5 август. Същия ден Момчилова подписва декларации по реда на Закона за радиото и телевизията, с които потвърждава, че отговаря на нормативните изисквания и тя или член на семейството й нямат частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ.

Макар при подаването на декларациите несъвместимостта да е отстранена, към датата на заемане на длъжността тя е била налице, посочват от Комисията.

По тази причина КПКОНПИ ще изпрати събраните в хода на проверката доказателства на президента, като орган по назначаване, за предприемане на необходимите действия по компетентност.

От СЕМ питат има ли конфликт на интереси новият им член Соня Момчилова

От СЕМ питат има ли конфликт на интереси новият им член Соня Момчилова

Писмото е изпратено до Антикорупционната комисия и до президента Румен Радев

Впоследствие от Съвета за електронни медии съобщиха, че Момчилова е встъпила като член на СЕМ на 5 август, като към тази дата тя е заличена в Търговския регистър като собственик на капитала на търговско дружество.

При встъпването си в длъжност г-жа Момчилова отговаря на изискванията, предвидени в Закона за радиото и телевизията, което е потвърдила с декларация за съответствие, подчертават от СЕМ.

Те поясняват, че не са орган по назначаването й като член на Съвета и не са компетентни да се произнасят относно законосъобразността на указа на президента.