Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество проверява един от членовете на Съвета за електронни медии.

Вчера е било образувано производство за проверка на евентуална несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на Съвета с указ на президента.

Поводът е сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на указа Момчилова е била едноличен собственик на капитала на "ПЛАН ЦЕ" ЕООД, което е в противоречие с изричните забрани на Закона за радиото и телевизията.

От СЕМ питат има ли конфликт на интереси новият им член Соня Момчилова

От СЕМ питат има ли конфликт на интереси новият им член Соня Момчилова

Писмото е изпратено до Антикорупционната комисия и до президента Румен Радев

От КПКОНПИ посочват, че при проверката се изискват документи от Търговския регистър и от СЕМ. От Администрацията на Президента е изискана и декларацията на Соня Момчилова, подадена при назначаването й, в която потвърждава, че отговаря на изискванията на закона.

От Комисията заявяват, че ако сигналът е основателен и към момента на издаване на указа Момчилова е била собственик на капитала на търговско дружество, правомощие на КПКОНПИ е да установи с решение тази несъвместимост и да изпрати решението на органа по назначаването й за предприемане на съответни действия.