По решение на здравния министър инвитро процедурите се възобновят.

Да се осигуряват минимум 15 минути отстояние между пункциите, както и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите. Добитите яйцеклетки или ембриони да се криоконсервират, започналите стимулации да се завършат с оплождане и криоконсервация на ембрионите, когато се налага трансфер при вече започнала процедура, да се спазват всички изисквания за безопасност от заразяване с COVID-19, препоръчително е два дни преди фоликулната пункция пациентките да имат направен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат, да се продължи наблюдението на ранните бременности (до 12 г.с.) след ин витро при максимални изисквания за сигурност.

Борисов настоя за решение за инвитрото и матурите

Борисов настоя за решение за инвитрото и матурите

Въпреки че признава, че няма никакви медицински основания за разхлабване още на мерките

Според заповодедта на Ананиев всички лечебни заведения, които изпълняват дейности по асистирана репродукция, трябва стриктно да спазват въведените противоепидемичните мерки. Те ще подлежат на засилен контрол от страна на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и от Регионалните здравни инспекции.

Днес по-рано Борисов настоя за решение за инвитрото.

Припомняме, че на 11 март, Кирил Ананиев издаде заповед относно лечебните заведения, в които са хоспитализирани и изолирани пациенти с COVID-19, въвеждат карантинен режим на работа, включващ ограничаване на достъпа на външни лица, преустановяване на детските и женски консултации и свижданията.

Установиха правила за инвитро по време на епидемията

Установиха правила за инвитро по време на епидемията

Заповедта е на здравния министър Кирил Ананиев