Премиерът Бойко Борисов настоя да бъде променена заповедта и да бъде разрешена за изпълнение отново инвитро процедурата. С министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и с генерал Венцислав Мутафчийски е било обсъдено да се разрешат процедурите ин витро още от днес, обясни още премиерът Борисов. Той присъства на учението за отварянето на парковете за посещения на родители с деца в София.

До сряда премиерът иска и варианти, при които ще работят детските градини, училищата, както и разрешаване на проблема с матурите за 12 клас и изпитите за 7-класниците. Решение за изпитите трябва да има до 7-10 май.

"Обсъдили сме и ви умолявам, ако покажем дисциплина, защото единственото доказано досега, спиращо коронавирус, е дистанцията. "Преценихме, този риск е разумен, ако се спазва дисциплината, няма да претоварим болниците", каза премиерът Бойко Борисов по отношение на решението за частично отваряне на парковете. "Ако дисциплината се спазва, ще го спрем. Моля за дисциплина и ред, ако видим, че работи добре мярката, да се отворят и подходите към планините", каза още той.

Няма обаче никакви медицински основания за разхлабване още на мерките, повтори премиерът Борисов. Припомняме, че това на редовния си сутрешния брифинг заяви и шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

20% от децата имат проблем с присъствието по принцип, 10% от децата не са обхванати

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно с браншовите организации, синдикати и родители трябва да предложи вариант за завършването на учебната година за учениците от 7 и 12 клас, каза още Борисов.

Най-вероятно с още една седмица да се изместят напред държавните зрелостни изпити, обяви министър Красимир Вълчев. Засега датите, които са предложени, са 29 май и 1 юни. Отлагането със седмица означава 5 и 8 юни.

Таня Михайлова: Матурите с редуциран материал

Таня Михайлова: Матурите с редуциран материал

Няма да бъде включен материал, който не е изучаван в класните стаи и от всички ученици

Няма да има намаление на средствата за образование, увери още Красимир Вълчев. В сряда на заседанието на Министерския съвет ще бъдат одобрени 173 млн. лв. за образование.