Няма да бъде включен материал, който не е изучаван в класните стаи и от всички ученици. Това отговори зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на въпрос какво ще включват матурите тази година, съобщи "24 часа".

Ще се види докъде са стигнали учениците и със сигурност ще има редукция на материала, така че да сме сигурни, че всички са го взели качествено и безспорно са имали време за затвърждаване.

В момента колегите работят по това докъде са стигнали учениците, обясни още тя.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че държавните зрелостни изпити ще се проведат на 30 май и 1 юни, а изпитите за седмокласниците - на 13 и 15 юни.

Новината съобщи образователният министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение.

С оглед на това очакванията са учебните занятия ще се възстановяват на 14 май.

Матурите се отлагат за 30 май и 1 юни

Матурите се отлагат за 30 май и 1 юни

Учениците се връщат в клас на 14 май засега

Готови сме, че ако не се отместят кампаниите в други държави, да издадем по-рано дипломите на дванадесетокласниците.

Няма да има проблем за приключване на учебната година, увери Вълчев, въпреки че призна за проблеми.

Материалът за държавните изпити малко ще се редуцира и ще се направи контролно замерване за това, докъде са стигнали училищата. Вероятно част от материала от втория срок няма да бъде включен.

Последните теми и раздели могат да отпаднат от учебните години, каза образователният министър.

На въпрос какво се случва с учебната година с ВУЗ-овете, Вълчев отбеляза, че висшите учебни заведения били подготвени за дистанционно обучение. Те стартирали ефективно, но при тях както и при професионалните гимназии обучението е свързано с практичното обучение. Част от него ще остане след карантината.