Отварят парковете и градинките в столицата. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на разиграването на възможностите за това в София. Ако днес бъде променена заповедта на министъра на здравеопазването за разходка в парковете и градинки, от утре ще може и хората да се възползват.

Министър-председателят призова хората да покажат дисциплина и ред, за да не се налага отново да затварят парковете.

Справяме се добре, смятат 93% от българите, нетърпеливи да отворят парковете

Справяме се добре, смятат 93% от българите, нетърпеливи да отворят парковете

Нараства обаче безпокойството за работното място

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че желанието е поетапно да бъдат отворени големите паркове. Детските площадки обаче навсякъде остават затворени, каза Фандъкова и настоя да не се струпват хора по парковете.

Тя разчита и вярва на хората, че са отговорни и призова да се изчаква или да се идва по-късно, ако в съответния парк има много хора.

Препоръчително е разходката в парка да бъде до 2 часа, каза столичният кмет. Не трябва да се сяда по пейките, нито да се използват съоръженията за игра и спорт.

В интервала от 09.30 - 18.30 в парковете могат да се разхождат родители с деца до 12-годишна възраст с един до двама възрастни. Това означава, че майката и бащата могат да разхождат децата си, колкото и на брой да са те, но в никакъв случай не могат да правят семейни сбирки, обясни кметицата.

Останалото време ще бъде отредено за разхождане на кучета и индивидуален спорт, където може да се спазва дистанция.

Фандъкова отбеляза, че във времето за родители с деца, ще могат да се разхождат и бременни жени, но призова това да не се превръща в масова практика.

Създадена е организация за 8 парка на София със схеми и обозначени маршрути. Направени са и брошури. Всички правила, които са задължителни и препоръчителни, също са изписани.

Фандъкова обеща отново достъп до парковете, но след Великден

Фандъкова обеща отново достъп до парковете, но след Великден

До края на празника мерките трябвало да останат строги

Абсолютно се забранява пиенето на алкохол в парковете. Гражданите трябва да спазват двата метра дистанция и да няма струпване на много хора на едно място. Навсякъде ще има охранителни фирми, за да следят за спазване на мерките по парковете.

Ако се справяме добре, може да отворим и по-малките паркове, увери Фандъкова.

Стана ясно, че местнита власти по места ще взимат решение за парковете и градините в съответствие с огранизацията, която ще създадат. 

По-късно министърът на здравеопазването издаде заповед за отваряне на градските паркове и градинки само за децата и стопаните на кучета.

Домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки

Домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки

Без да има струпвания на групи...