До края на великденските празници мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса нe бива да се облекчават. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от bTV.

Тя посочи, че се обмисля постепенно да се осигури достъп до паркове и планини. Преди дни с премиера Бойко Борисов и ген. Мутафчийски са били обсъдени варианти за облекчаване на част от мерките, когато е възможно.

По думи на Фандъкова в момента е най-важно да се посрещне пикът по време на великденските празници. Тя увери, че има готовност за създаване на организация за постепенно облекчаване, особено на първо време за семействата с деца, които според нея са най-потърпевши от стоенето вкъщи. За малките деца е полезно да са навън известно време, а за родителите е облекчение, обясни градоначалникът.

1340 акта за разходки в парковете из страната

1340 акта за разходки в парковете из страната

Образувани са над 500 досъдебни производства за нарушаване на карантината

Тя посочи, че днес има онлайн заседание с Общинския оперативен щаб, за да може да се създаде организация. С идеята е запознат и директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи, който я е уверил, че полицията ще има ресурс да контролира процеса.

Фандъкова призова гражданите на този етап да имат още малко търпение.

"Справихме се много добре всички граждани на София. Благодаря им от сърце, показахме дисциплина, показахме отговорност. Нека на предстоящите светли празници да покажем, че сме отговорни", отправи апел тя.

Йорданка Фандъкова получи дарение осем нови автомобила, които ще се ползват от дирекция "Аварийна помощ и превенция". Те бяха дадени за ползване по време на извънредното положение от "Рено Нисан България", но не стана ясно дали ще останат на разположение на Столичната община и след приключване на кризата. Фандъкова благодари на дарителя, както и на бизнеса в София, който се включва с осигуряването на храна и медикаменти за възрастни и трудноподвижни столичани, както и хора, поставени под карантина.

Кметът посочи, че днес са направени и изпълнени 22 заявки за пазаруване на храни и лекарства и са направени доставки на топъл обяд за 310 социално слаби хора в различните райони на София.