Няма да има нулева година за учениците. Стартирахме успешно дистанционното обучение, работните дни на учителите ще бъдат приравнени. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

Министърът е оптимист за дистанционното обучение, което се провежда в страната след влезлите противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса и обявеното от 13 март извънредно положение в страната.

Трябваше да стартираме за 3 дни с дистанционното обучение, ако бяхме тръгнали с решение, нямаше да успеем, каза министърът.

Той призна, че с присъствието на около 20% от децата в училище имат проблем по принцип, а 10% от децата не са обхванати

90% приблизително е покритието на дистанционното обучение.

Много възможности за компенсация на учебното съдържание вижда Даниел Вълчев

Много възможности за компенсация на учебното съдържание вижда Даниел Вълчев

Българската ваканция е най-дългата в света, напомня той

Ако се възстановят присъствените занятия поне за 2 седмици, учителите ще могат да оформят оценки, каза министърът.

Запитан ще се променят ли датите за матурите, той Вълчев каза, че до 13-20 април може да има по-голяма яснота. "Най-трудно е за 12 клас, там е свързано с кандидатстване. Разговарям с колеги от другите страни, и там са предпазливи да вземат това решение. Убеден съм, че минимума в учебните програми ще бъде достигнат. Ако някои програми не успеят, ще има доучване", каза министър Вълчев.

Към момента не е утвърждаван график на баловете, училищата си решават сами. Всички се разстройваме за изместения график. 

Вълчев: Училището трябва да компенсира недостига на възпитание

Вълчев: Училището трябва да компенсира недостига на възпитание

За ¾-ти от децата, които не са на предучилищна българският не е майчин

Относно възможността дистанционното обучение да обхване и учениците, които са в първите курсове на езикови гимназии и там обучението е много интензивно, Вълчев каза, всички деца, дори ние самите учим много повече извън училище. От там идва резултата, не от стоенето в класните стаи.

В ромските квартали нямат компютри, но имат телефони. Те са проблем и през останалата част, призна Вълчев. Не са обхванати всички деца в електронната дистанционна форма. Получих снимки - медиатор, учител, чистачката в училището носят по домовете материали, което не е желателно от гледна точка на мерките за предпазливост.

Министърът изтъкна, че едно от най-важната съставка в училищното образование е взаимодействие родител-учител. Имаме решение за доучване след края на учебната година, допълни министърът.

Никой не си прави сметка за пътуване през юни, а родителите на ученици след 7 клас и през юли

Всички деца, както и ние самите учим много повече извън училище. От там идва резултата, не от стоенето в класните стаи.