Училището има и възпитателна роля, а възпитанието на децата става все по-трудно. Това призна министър Красимир Вълчев в студиото на БиТиВи.Днес децата живеят в среда, в която има много фактори за неблагоприятно възпитателно действие и образователната система трябва да компенсира, заяви министърът.

Относно скандала в пернишко училище, министър Вълчев заяви, че сексуално образование винаги е имало в българското училище. И по времето на социализма имаше здравни теми, биология. Ако погледнете стандарта имаме ден на сексуалното образование. Нямаме ранно сексуално образование, то трябва да предхожда половото съзряване, категоричен е образователният министър.

Децата са обект на множество влияния. Може би имаме нужда от по-ранно образование - в 3-ти, 4-ти клас да бъде началото на сексуалното образование, смята Вълчев.  

Предучилищната става задължителна за 4-годишните от 2020 г.

Предучилищната става задължителна за 4-годишните от 2020 г.

До голяма степен недостигът на места в детските градини вече е преодолян

По повод предстоящото задължително предучилищно образование за 4-годишните деца, министър Вълчев увери, че се отделят 100 000 млн. годишно за следващата година. Мярката е по-задължаваща за общините, за да осигурят базата, не за родителите.

78% от децата са обхванати от системата. ¾-ти от децата, които не са обхванати от системата за предучилищното образование, са от семейства, където българският език не е майчин.

Включването в предучилищната е най-силната интеграционна мярка, категоричен е той. Ако на 4 г. децата са в предучилищна, това дава резултати за по-нататъшното развитие на детето. Началните учители могат да кажат за разликата. В този период най-силно се образуват мозъчните връзки, каза Вълчев.

За това, ако децата отидат на предучилищна от 4-годишни, те имат шанс да бъдат професионално подготвени в по-късна възраст, смята министърът.

Вълчев призна, че има и такива деца, които са обхванати от образователната система, но след това са отпаднали.

В София няма проблем със склонността на родителите за включване в предучилищната система, а с невъзможността - ,заради липса на места в детските градини, каза Вълчев. В южните квартали на София са се заселили над 400 000 души, градът не може да насмогне. За 3 г. могат да се построят над 70 градини.

Имаме села, където няма детски градини, поясни Вълчев.

Той смята, че до 2-3 години ще бъде преодолян недостигът на места в детските градини с изключение на София. В града трябва да продължат да строят градини, дори да бъде преодолян недостига, смята министърът.

По думите му има възможност за 2-годишен отлагателен период за влизането на 4-годишните в училище

Той е категоричен, че предучилищната не ограбва детството. Нищо не се променя за децата, които са включени в предучилищната - те учат чрез игра. Искаме да обхванем повече деца, най-вече тези, за които майчиният език не е българският. Приносът за тези деца е огромен - учат ги на български, да декламират, да пеят на български, да си мият зъбите.

От 3 до 7-годишна възраст е ключов период за детето, когато се развиват когнитивни, езикови умения, поясни министърът. Днешните деца са утрешните родители, мотивира той искането за ранно влизане в образователната система на децата. 

Омбудсманът препоръчва да се отложат промените в националното външно оценяване

Омбудсманът препоръчва да се отложат промените в националното външно оценяване

Тя се мотивара с множество жалби от родители и педагози

Относно матурите, министър Вълчев е категоричен, че за тези проверки в 7-ми и в 12-ти клас не би трябвало да се притеснява нито един учител или родител - външното оценяване е нужно за анализа. Имаме още 2-3 месеца. Децата се справиха, при диктовнике се чете бавно, дикцията на дикторите е много добра - нужно е децата да са при еднакви условия. Имаме варианти за реакция, ако спре интернета, тока по време на изпита, увери той.

За матурите по математика в 7-ми клас, Вълчев каза, че не мисли, че не е обективно оценяването. Някои въпроси предполагат още време, призна той. Обсъждаме, че за изпитите се изисква прекалено заучаване, за това има проблеми. Прекалено много понятия има в 5-7 клас. Възможно е да се въведат интегрални тестове през 2022 г., в тях да имаме и въпроси от природни науки, каза Вълчев.

Запитан дали е възможно да има безплатни учебници за децата на многодетни семейства, които ходят на училище, министър Вълчев обясни, че допълнително ще бъдат предоставени 15 млн. лв. за учебни помагала и пари за закуска. Тези пари са за дофинансиране на храненето в детската градина и в началното училище. Такси има само за храненето, те ще бъдат частично възстановени от страна на държавата.

Дали сексуалното образование на децата ни не е закъсняло, пита министър Вълчев

Дали сексуалното образование на децата ни не е закъсняло, пита министър Вълчев

Изпратил писмо до инспекторатите да не обучават децата в противоречие с добрите нрави