"Образователната система не може да бъде затворена. Искам да има външни специалисти, но да не се злоупотреби с възрастта на децата. Сексуално образование трябва да има в българското училище, но не трябва да има ранно сексуално образование и няма такова. Сексуалното образование трябва да е съобразено с възрастта на детето". Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол.

Балансът за сексуалното възпитание в училище е много деликатен, призна образователният министър. Той бе запитан от депутата от "Воля" Eлена Пешева за допускане на неправителствени организации (НПО) да провеждат часове по сексуално образование в училище. Повод за въпроса стана случай в пернишко училище, където майка се оплака, че от неправителствена организация са карали децата да рисуват полови органи в час, посветен на сексуалното възпитание. 

Вълчев увери, че нямаме сексуално образование в ранен етап. Дискусията е дали сексуалното образование не е прекалено късно, предвид информационната среда, в която живеят децата. 

Сексуално образование предизвика раздор в училище в Перник

Сексуално образование предизвика раздор в училище в Перник

Програмата ще бъде прекратена заради конфликта

Искаме да разширим образователната среда на децата - в училище да идват треньори, художници, писатели, общественици - хора от реалния сектор, които да помогнат на развитието на децата, каза Вълчев.

Имаме нужда да възпитаме децата да се предпазят от сексуално посегателство, поясни министър Вълчев. Механизмите за контрол над това образование са чрез класните ръководители, възпитателите, директорите в най-голяма степен и регионалните управления.

Той е изпратил писмо до регионалните инспекторати - да не допускат беседи, срещи, обучение с външни лица, които противоречат на добрите нрави, проповядват насилие, нетолерантност, дискримиция. Гарант за това трябва да са учителите, директорите.

Елена Пешева се съгласи, че образованието трябва да е отворено. Да има повече контрол над това какви фондации преподават в училищата и и кой трябва да има достъп до нашите деца. 

В Пернишкото училище не спазили заповед на Вълчев за предпазливост по чувствителни теми

В Пернишкото училище не спазили заповед на Вълчев за предпазливост по чувствителни теми

Има заповед да се въздържат и да подхождат с доза "предпазливост" към чувствителни теми

Началникът на регионалното управление (в Перник - б.р.) не е сгрешил нищо, нямаме други случаи в системата, проучили сме. Училищният психолог, родителите твърдят, че тази граница не е премината. Всеки такъв час трябва да се провежда със съгласието на родителите и в присъствието на класния ръководител или друг учител. Наша е отговорността за предварителния контрол, уточни министър Вълчев.

Депутатът Пешева запита дали в програмата на министерството на образованието има часове по сексуално възпитание, кой ги провежда, как контролира какво учат децата. "Въпросната фондация ПУЛС е върл защитник на джендър идеологията и подкрепя Истанбулската конвенция, която бе обявена за противоконституционна, каза Пешева по адрес на фондацията, провеждала сексуално обучение в пернишкото училище.

Красимир Вълчев отговори, че всички родители са дали своето съгласие, има декларация в която родителите настояват образованието да продължи. Класният ръководител присъства на тези уроци.

"Първоначалната информация бе изнесена от едно семейство, тя не беше потвърдена от друг родител. Нямаме притеснителни неща, не може да подхождаме с презумпция за виновност, но това не означава, че не трябва да подхождаме с подозрителност и предпазливост, каза министърът.