Няма ранно сексуално образование в българските училища. Има отделни теми в по-горните класове, които са съобразени с възрастовото ниво на учениците. Това каза образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Вълчев няма обяснение за допуснатата програма, освен неизпълнение от страна на Регионалния инспектор по образование на негова заповед - да се отнасят с особено внимание и повишена доза чувствителност към полемични теми - като сексуалното образование.

"Това, което са направили в Перник, са го направили непредпазливо и с липса на доза чувствителност към въпроса. Миналата година издадоха заповед на началниците на регионални управления да се въздържат и да подхождат с доза предпазливост към подобни теми", поясни Вълчев и подчерта, че не е давал такова разрешение на началника на РУО в Перник и го възприема като своеволие от тяхна страна.

Министърът на образованието смята да задвижи дисциплинарна проверка, но засега няма намерение да налага наказания по въпроса. Той предположи, че формално може и да няма противоправно поведение от страна на служителите в инспектората и училището.

Сексуално образование предизвика раздор в училище в Перник

Сексуално образование предизвика раздор в училище в Перник

Програмата ще бъде прекратена заради конфликта

Припомняме, родител от Перник се оплака от програма в училището на своето дете, макар и то да не се е включило в обучението на "П.У.Л.С.". Според родителката програмата е за ранно сексуално образование, а и децата са били принуждавани да се целуват в клас. Това се отрича от всички преподаватели, а и от всички останали родители, които са доволни от програмата и искат тя да продължи.

Въпреки това директорът на училището вече обяви, че програмата ще бъде спряна.