Вече е готова 250-метровата ограда, която да пази колонията от нападенията на хищниците в района, съобщи bTV. Години наред колонията на къдроглавите пеликани в езерото е нападана най-вече от дивите свине. Заради това те основават своя нова колония. Сега обаче тя се е превърнала в цел на нов хищник. - енотовидното куче.

Двуметровата ограда е разположена между тръстиковия масив и гнездовата колония. Сега къдроглавите пеликани са отлетели от езерото, а дървената ограда ярко се откроява на фона на вече зимния пейзаж в резервата. Това поставя въпроса дали птиците ще приемат новите постройки в мястото или ще потърсят друго място за гнездене - ще разберем през пролетта. Експертите обаче са оптимисти.

Трета колония къдроглави пеликани гнезди у нас

Трета колония къдроглави пеликани гнезди у нас

Птиците са заели дървена платформа в Мъртво блато на остров Персин

Служителите и екскурзоводите в Природонаучния музей към резервата, които посрещат гостите, също приветстват нововъведението. След многото оплаквания на посетителите, от общината решиха да използват времето преди пристигането на първите пеликани през февруари и започването на новия туристически сезон тук и да подменят вече амортизираните плочки пред музея.