8 класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности - с това ще разполага новият обучителен център към затвора в Пазарджик. Целта е затворниците да се адаптират към обществото след излизането си от затвора.

Строителните дейности по преустройството на съществуващия производствен цех в затвора и превръщането му в модерен обучителен център стартираха днес в присъствието на заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов, главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов, началника на затвора-Пазарджик ст. комисар Веселин Коцев и други гости.

15 години затвор за мъж, убил свой познат, защото нарекъл жена му ненормална

15 години затвор за мъж, убил свой познат, защото нарекъл жена му ненормална

Майката на подсъдимия изгорила дрехите му, за да прикрие уликите

Очакванията са до средата на следващата година обектът да бъде готов, като средствата за преустройството и оборудването са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма "Правосъдие" по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 .

Предвижда се още в затворническите общежития "Хеброс", "Самораново" и "Строител", съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/, като по този начин ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при включването им в обществото. В проекта са включени още дейности по подобряване на материалните условия в корпуса на затвора гр. Пловдив, нов арест и пробационна служба в Петрич, нов арест в Самораново и обособяване на ново затворническо общежитие към затвора Враца.