Изложба с рисунки на деца, страдащи от хемофилия, беше открита на Моста на влюбените при НДК в столицата, съобщиха от Дружеството по хемофилия в България.

Желанието на организаторите е да насочат общественото внимание към това заболяване и да създадат интерес и по-голямо разбиране към хемофилията и хората, страдащи от нея.

След края на изложбата на фейсбук страницата на Дружеството по хемофилия ще се даде възможност на всички, които желаят, да закупят рисунки с благотворителна цел - за подпомагане на децата с това заболяване.

Изложбата ще продължи до 23 април. Тя е организирана от Дружеството по хемофилия с подкрепата на Столичната община и „Байер България".

На 17-ти април всяка година светът отбелязва Деня на хемофилията.

По неофициални данни в България има около 700 души с хемофилия А и В., като 100 от тях са деца. 28 на сто от децата са с тежка форма на хемофилия.

България е на едно от последните места в ЕС по количеството внасяни медикаменти за  лечение заболяването на глава от населението. Недостигът на препарати е причина в някои от регионите на страната да не се въведе профилактика срещу кръвоизливи при страдащите от хемофилия. Тя е задължителна при деца, особено с тежка форма на заболяването, тъй като терапията при децата с неоптимално количество лекарства води до ранното им инвалидизиране.

Усилията на Дружеството по хемофилия са насочени към повишаване качеството на живот на болните от хемофилия, по-добро и съвременно лечение и увеличаване информираността на населението по всички въпроси, свързани с това тежко генетично заболяване.