Изложба на военноисторическия музей събра ръководството на армията от последните 30-години, съобщи Националния военноисторически музей.

В музея бе открита изложбата "Армията във време на промени".

Директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова подчерта, че музеите обикновено не се наемат със задачата да правят прочит на вчерашния ден, защото той е много труден. Много подводни камъни - политически и емоционални, има по него. Въпреки това екипът на Музея прие това предизвикателство.

Решихме да направим това, защото пътят на нашата Армия днес е не по-малко героичен и не по-малко труден. Героизмът днес има други измерения, но той съществува и е част от идентичността на Българската армия, заключи доц. Пенкова.

Тя изрази своята надежда, че тази изложба, прочетена през думите, делата и трудностите на хората, които са градили този 30-годишен път ще даде материал за размисъл на младите хора, които да израснат като достойни българи, ценящи Армията и нейната памет.

Историята е това, което е. Не можем да я съдим, но може да я ползваме, за да дадем възможност на тези, които идват след нас да бъдат по-добри.

Това каза председателят на Комисията по отбрана генерал Константин Попов приветства присъстващите. Той поздрави екипа на НВИМ за смелостта и куража да се обърне към съвсем близкото минало, което не е лесно и крие огромни рискове.

Изложбата "Армията във време на промени" ще е достъпна за посетители от 15 юли в традиционното работно време на Националния военноисторически музей от сряда до неделя, от 10 до 18 часа.