150 платна живопис на ученици от Художествената гимназия са експонирани в Съдебната палата. Изложбата се открива за трета поредна година под егидата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Платната са дело на 60 деца на възраст от 8-ми до 11-ти клас. Част от възпитаниците на Националното училище за изящни изкуства "Илия Павлов"също присъстваха на откриването.

Приходите от продажбите на техните картини ще бъдат дарени за възстановяване на щетите от трагедията в Хитрино. Цацаров изтъкна, че на Игнажден първото и най-хубаво нещо влязло в сградата на Съдебната палата са картините на младите художници. Изложбата ще продължи до 20-ти януари, а продадените платна ще бъдат попълвани с нови.

Преди да започне церемонията по откриването на изложбата главният прокурор Сотир Цацаров призова гостите на събитието да почетат с минута мълчание жертвите на тероризма, след случилото се в Анкара и в Берлин.

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов благодари за отворения път и пространството за контакт с изкуството и таланта на главния прокурор.

Рашидов сподели, че не е подозирал, че ще направи изложба от свои рисунки от Художествената гимназия и ескизи от Академията, каквато бе открита преди време в столицата. Затова и посъветва младите да пазят своите творби. "Много неща съм изхвърлил, без да знам, че ще ми потрябват - пазете нещата, един ден те могат да бъдат всичко за вас", обърна се Рашидов към младите си колеги.

"Искам да помечтаете в живота да сте най-добри в това, което правите", каза още министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.

На откриването на изложбата присъстваха актьорите Христо Мутафчиев, Елена Петрова, както и водещи редактори на столични ежедневници, собственици на електронни медии.