9800 лева ще изплати държавата на жителите на село Слънчоглед, чиито домашни птици бяха умъртвени заради откритото огнище на птичи грип.  

Днес започва изплащането на обезщетенията. Още от петък необходимите средства са преведени по сметката на Регионалната ветеринарно-медицинска служба.

Нито един от стопаните няма да остане необезщетен, увери по време на пребиваването си в Кърджалийско земеделският министър Нихат Кабил.

Заради откритото там огнище на птичи грип ветеринарните власти умъртвиха около 1500 кокошки, пилета, пуйки и гълъби.

50 стопани ще получат пари за умъртвените домашни птици. Създадена е организация за получаването на обезщетения. Това ще стане по предварително изготвени списъци в кметството.

Хората ще получат по 10 лева за кокошка, 25 лева за пуйка и по 4 лева за пиле на килограм живо тегло, информира БНР.  Цената на птиците обаче ще зависи и от големината на птиците. Тя е изцяло съобразена с действащите в момента на пазарите в страната.

Според  последните анализи на взетите от огнището на заразата проби, птиците са заболели от нископатогенен щам на птичия грип. Има и проби, които реагират на псевдочума.

Ветеринарите са категорични, че не се касае за смъртоносния H5N1. Вземат се и проби от селищата около трикилометровата зона около село Слънчоглед.

В селото са извършени две дезинфекции, предстои и трета.   

Междувременно заради възникналото огнище на птичи грип в Слънчоглед днес в Министерството на земеделието ще заседава кризисният щаб за птичия грип.