Започва изплащането на 1 200 000 лева на частнопрактикуващите ветеринарни лекари, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. От там допълват, че това са 25% от общата сума, дължима по индивидуалните годишни договори с ветеринарите, подписани през март тази година.

Разсроченото плащане на средствата е било договорено на среща между министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов и ръководството на Българския ветеринарен съюз през юли 2010г.

Средствата ще се изплащат от Регионалните ветеринарномедицински служби.

Toва ще става на базата на подадените от частнопрактикуващите ветеринарни лекари отчети за извършените дейности по държавната профилактична програма и въвеждането на данните за животните в информационната система на НВМС.

Припомняме, в началото на годината сред съсловието имаше напрежение заради липсата на рамков договор за дейността им.

Д-р Милен Сираков, председател на Областната структура на съюза в Смолян съобщи, цитиран от радио Пловдив, че проблемът със задълженията на държавата към ветеринарните лекари ще бъде акцент в днешното заседание на Националния съвет на Българския ветеринарен съюз

Според него напрежението сред хората в гилдията расте, защото до 20 юли са очаквали да бъде преведен първият транш от около милион и 200 хиляди лева.

Ветеринарните лекари искат да работят в нормални условия, а на практика сега те са кредитори на държавата. Затова основният въпрос на който ветеринарите очакват отговор, е кога ще получат парите за заработеното от тях, коментира  Сираков. Според него днес ще се дискутира и възможността за протести на ветеринарните лекари.