Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към своите места за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, отбелязва за 27-ми пореден път Европейските дни на птиците и кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да открият вълнуващия птичи свят и да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Европейските дни на птиците 2020 г. ще се проведат на 3 и 4 октомври, събота и неделя.

Европейските дни на птиците са едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам, като за 25 години в него са взели участие повече от 1 милион души, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Основната цел на тази 27-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците - тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

През 2020 г. 27 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 27 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия Изток и Централна Азия, ще организират различни мероприятия - наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграции, екскурзии и др.

С инициативите по градове и как може да изпратите мигриращите птици може да се запознаете тук