Мисията на българския контингент в Афганистан е тест, който доказва високия професионализъм и оперативната съвместимост на военнослужещите от българската армия.
Това заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков в Карлово.

Той присъства на официалната церемония по сертифицирането и изпращането на Втората механизирана рота, която ще изпълнява задачи в рамките на операцията ИСАФ в Кабул, Афганистан.

Близнаков подчерта още, че българските военнослужещи изпълняват всеотдайно и дисциплинирано своите професионални задължения във всички мисии, в които участват - Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина и Ирак.

Ротата, която днес изпращаме в Кабул, се състои от 120 военнослужещи, сред които има пет жени.
Задачите, които ще изпълняват българските военнослужещи в състава на италианския контингент в база „Уеърхаус" са патрулиране в зоната за отговорност, ескортиране и конвоиране, усилване, резерв и поддръжка на италианската бойна група, охрана на базата и на складов район.

Военнослужещите ще разполагат с модернизирани БТР-и, бронирани джипове „Мерцедес" и бронирани бойни машини „Пума".

Предстои получаването на бойни бронирани машини тип „Хамър" от САЩ.

До средата на декември ще бъде избрана и фирмата, която ще достави седем нови бронирани бойни машини за нуждите на контингента в Афганистан, добави Близнаков.

Стана ясно също, че министър Близнаков е направил предложение командировъчните на бойците ни да бъдат изплащани в евро, вместо в долари.