България изпрати безвъзмездна помощ на Ливан заради хуманитарната криза в страната след взрива на пристанището в Бейрут на 4 август тази година, съобщават от Министерството на външните работи.

Помощта е предоставена от Българския червен кръст със съдействието на Министерството на здравеопазването, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Министерството на вътрешните работи и други български институции, по инициатива на МВнР.

Дарението се състои от защитни облекла, семейни палатки, наметала за химическа защита, маски, ръкавици и дезинфектанти за ръце.

Материалите са на обща стойност 31 546,34 лв. и са изпратени за Ливан през Виена със съвместен полет, организиран от Европейската комисия, заедно с дарения от Хърватия и Австрия.

Български екип на „Четири лапи“ отива на мисия в Бейрут в помощ на четириногите

Български екип на „Четири лапи“ отива на мисия в Бейрут в помощ на четириногите

Те ще се опитат да спасят от руините в Бейрут колко могат животни

Припомняме, на 4 август, малко след 18 часа местно време, на пристанището в Бейрут стана експлозия.

Ден по-късно ливанският президент обяви, че страната ще бъде в извънредно положение за две седмици.

При анализ на видеозаписи от взрива в в ливанската столица Бейрут е установено, мощността му е приблизително 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г.

Ливан веднага получи подкрепа от международната помощ - както финансова, така и с екипи и техника.

По последни данни 165 са загиналите в Бейрут . Около 6000 души са ранени при силната експлозия, която остави между 250 000 и 300 000 души без дом и нанесе огромни щети в града.

Инцидентът принуди правителството на премиера Хасан Диаб да подаде оставка на фона на протести.