С тържествен ритуал днес бяха изпратени военнослужещите от 38-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

Това съобщават от Министерството на отбраната. 

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави личния състав на контингента като пожела здраве, позитивизъм, успехи и късмет.

Вие ни представлявате пред света и то по най-добрия възможен начин. Българският военнослужещ и в миналото, и в днешно време винаги е бил смел, всеотдаен и амбициозен. С вашия несломим дух, силата на волята и характера ви, съм убеден, че ще устоите на трудностите и предизвикателствата, както и на лишенията, свързани с това да сте далече от дома. Знайте, че както вие пазите в сърцата си свидната родна земя, така и ние, заедно с вашите близки сме с вас в мислите си и вярваме силно във вас." От името на министъра на отбраната той подари на контингента икона на Свети Георги Победоносец - закрилник на Българската армия, заяви той.

Изпращаме 160 военни на мисия в Афганистан

Изпращаме 160 военни на мисия в Афганистан

Те са от 38-ия контингент от въоръжените сили

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев връчи на националния командир полковник Иван Иванов сертификат за готовност на контингента за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

На церемонията по изпращането присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, представители държавната и местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и жители на град Хасково. Молитва за здраве и благополучие на военнослужещите прочете Архиерейският наместник на област Хасково Георги Тодев.

Военнослужещите от ротата за охрана на летище Кандахар проведоха подготовка съвместно с националния елемент от състава на контингента в района на военно формирование 52 740 Хасково и на територията на гарнизонен учебен център "Добрич" в периода февруари - април 2019 г.

На учебния център "Добрич" e изграденa част от базата, включваща тактико-оперативен център и контролно-пропускателен пункт, съдържащи всички елементи като тези на летище "Кандахар". В тази обстановка военнослужещите се подготвяха за изпълнението на задачите по охрана на КПП и патрулиране.

Контингентът е в състав до 160 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

Ротата за охрана на летище Кандахар е сформирана от над 100 военнослужещи, като по-голямата част от състава й е от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Повече от половината военнослужещи са с опит от мисии зад граница.

Международната мисия на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" е фокусирана върху подготовката и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е част от членството на България в НАТО.