Общо 642 противоградови ракети са изстреляни през последното денонощие в страната.

По данни на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" най-много градоопасни клетки са обработени от ракетните площадки в областите Монтана, Враца и Плевен. Проведените въздействия над защитаваната територия са общо 8, а обработените клетки са 58.

По данни на командните пунктове у нас в Северна България градушка е регистрирана в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В Южна България пък валеж от град е паднал в две области - Пловдив и Стара Загора.

От командния пункт в монтанското село Долно Церовене са обработени 19 градоопасни клетки и са изстреляни 133 ракети. По нареждане на командния пункт в Долни Дъбник, Плевенско, са изстреляни 126 ракети. От полигона във врачанското село Бърдарски геран са обработени 11 градоопасни облака, а изстреляните ракети през последното денонощие са 131. Четири облачни клетки са обработили и служителите от Регионалнатите дирекции за борба с градушките в град Грамада, област Видин, и са изстреляни 62 ракети.

От утре започва сезонът по защита от градушки у нас

От утре започва сезонът по защита от градушки у нас

Разполагаме с над 17 700 противоградови ракети

В Южна България по нареждане на командния пункт в пловдивското село Голям чардак са изстреляни 86 ракети, с които са обработени седем облачни клетки. През последното денонощие от полигоните в село Поповица, област Пловдив, село Старо село, област Сливен, и село Петрово, област Стара Загора, са изстреляни 104 противоградови ракети.

Данни за евентуални щети върху селскостопанските култури от градушка в защитаваните територии ще бъдат предоставени след съвместни обследвания с Областните дирекции "Земеделие", които ще бъдат извършени в началото на следващата седмица, съобщават от ИАБГ.

Едва 1/3 от земеделските земи може да предпази Агенцията за борба с градушките

Едва 1/3 от земеделските земи може да предпази Агенцията за борба с градушките

Ведомството разполага с 13 000 противоградни ракети