Към момента Агенцията за борба с градушките разполага с 13 000 противоградни ракети, съобщи за БНР директорът ѝ Ваньо Славеев.

Той посочи, че от началото на сезона 16 пъти са атакувани градоносни облаци, като са изстреляни над 500 ракети.

Според него се очаква увеличаване на силата и честотата на тези природни явления. По тази причина вероятно бройката на ракетите непрекъснато ще расте, прогнозира Славеев.

Той подчерта, че ведомството му покрива едва 17 милиона дка от територията на страната, като само 1/3 от тези площи са обработваеми земи.

Порожанов обеща обезщетения за всички пострадали от градушките

Порожанов обеща обезщетения за всички пострадали от градушките

Вече е сформирана комисия, която да направи оценка на щетите

Славеев обясни, че причината за сериозно пострадалите от градушката стопанства в Българене е, че в момента територията на селището е извън обхвата на градозащитата.

Припомняме, на 6 май в няколко района на Централна северна България падна силна градушка. Най-пострадало се оказа село Българене, където са унищожени всички лични стопанства и посеви на полето, след като там паднаха ледени зърна с големината на орех.

Ден по-късно беше сформирана комисия към областната и общинската служба "Земеделие", която да извърши оценка на щетите на място.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов лично посети опустошеното плевенско село и увери хората, че ще получат обезщетение.

Комисия оценява щетите след опустошителната градушка в Плевенско

Комисия оценява щетите след опустошителната градушка в Плевенско

Потърпевшите ще могат да кандидатстват за обезщетение