Комисия ще оценява щетите след падналата опустошителна градушка в района на плевенската община Левски, предаде БНР.

По думи на кмета на Левски Любка Александрова потърпевшите ще могат да кандидатстват за обезщетение. За целта ще бъде сформирана комисия, която ще отива на място и ще прави опис на щетите.

Александрова е обнадеждена, че още първия ден ситуацията ще бъде разрешена. Окомплектовано всичко това се изпраща на комисията по бедствия и аварии и там вземат решение да обезщетят хората, обясни тя.

Опустошителна градушка удари село Българене

Опустошителна градушка удари село Българене

Бедствието връхлетя навръх 6 май

Припомняме, вчера в няколко района на Централна северна България падна силна градушка. Най-пострадало се оказа село Българене, където са унищожени всички лични стопанства и посеви на полето, след като там паднаха ледени зърна с големината на орех.

Кметът на селото Симеонка Мусакова посочи, че земята е напълно побеляла от снежни късове. Тя разказа, че бедствието е продължил около 25 минути и е унищожило всичко.

"Няма зеленчуци, няма овощни дървета, всичко е на земята, голи клони, няма лозя, няма посеви. Житото, царевицата, слънчогледът - 100%", посочи Мусакова, допълвайки, че няма пострадали хора. Нямало е и спиране на тока и водата.

Държавата пази земеделците от градушки, но срещу заплащане

Държавата пази земеделците от градушки, но срещу заплащане

По 75 стотинки на декар обработваема площ

Повечето хора обаче нямат застраховки. Предстои пострадалите да подадат жалби за помощ в община Левски.

По информация на Националния институт по метеорология и хидрология по-слаби градушки са паднали в районите на Благоевград и Пловдив. Противоградни ракети са изстреляни в областите Пазарджик, Стара Загора, Сливен и в пловдивското село Голям чардак, посочват от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Създават държавно звено за борба с градушките

Създават държавно звено за борба с градушките

Ще се постигне защита на 90% от земеделските земи в страната