Язовир „Черешов дол” в Априлци ще  бъде източен напълно по разпореждане на агенция „Метрологичен и технически надзор”, предаде БНР.

Язовирът е един от потенциално опасните в област Ловеч.

Проверка е установила, че състоянието му не е добро. Преливникът е увреден, а изпускателят не работи. Според експертите язовирът е опасен, тъй като се намира непосредствено над Априлци и при скъсване на стената може да залее част от града.

Язовирът вече е източен наполовина,  като се използват допълнителни технически средства, за да приключи процедурата по-бързо,  посочи заместник-областният управител на Ловеч Драгомир Кавалски.

Язовир „Черешов дол“ е без собственик. Той е с площ от около 15 дка, с приблизителен обем от 50 000 кубически метра. Изграден е от някогашното АПК в Априлци. В момента се стопанисва от местното ловно-рибарско дружество.

Предстои деактуване като държавна собственост и отдаване за управление на общината, поясни Кавалски. Той допълни, че в област Ловеч има 25 потенциално опасни язовира.

„По всички тях се работи. Междуведомствените комисии обследват и описват проблемите и се дават предписания за изпълнение на съответните технически мерки по обезопасяване на язовирите.” – допълни заместник-областният управител.