Дербито "Левски" - ЦСКА принуди Столичната дирекция на вътрешните работи да предприеме извънредни мерки за сигурност в София.

Футболната среща ще се проведе днес на Националния стадион "Васил Левски" от 13,00 часа.

Пред стадиона ще има пропускатели пунктове и ще се проверява за пиротехника и оръжие. Няма да се допускат пияни и дрогирани фенове.

21 запалянковци няма да бъдат допуснати на дербито Левски - ЦСКА-София

21 запалянковци няма да бъдат допуснати на дербито Левски - ЦСКА-София

По думите на зам.-шефа на СДВР мерките за сигурност ще са в цяла София

Ще бъдат затворени и част от централните улици в София в района на стадиона. 

Комисар Борислав Муеров - директор на охранителна полиция към СДВР съобщи пред Нова телевизия, че в деня на футболната среща няма да се продават билети във връзка с безопасността около спортното съоръжение.

Движението ще бъде спирано по наше усмотрение, особено в пиковите часове, когато идват по различни направления феновете, за което ще има изградени пунктове, отбеляза той.

По думите му феновете са много изобретателни от към пиротехники, но според него полицията е много добре подготвена за вечното дерби.

Полицията очаква около 15 000 - 20 000 души на стадиона.

21 футболни фенове с наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия няма да бъдат допуснати на стадиона.

Срещата е определена като рискова и съгласно Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия в деня на мача няма да бъдат продавани билети на каса, а само онлайн. Привържениците на отбора домакин ПФК "Левски" ще бъдат настанени в сектори "А" и "Б", а тези на ПФК "ЦСКА - София" - в сектори "В" и "Г".

На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач. Феновете ще бъдат допускани с документ за самоличност и билет /пропуск/ за футболната среща. Малолетните ще влизат само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена онлайн или взета от обособени пунктове, подсигурени от организатора, в района на стадиона.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както носещи забранени предмети и вещи: огнестрелни оръжия; пиротехнически изделия; ножове; палки; боксове; бутилки, в това число и парфюми; чадъри. 

Ангажимент по охрана на спортната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. Те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост.

За да бъде избегнато струпване, от полицията приканват зрителите да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона. Вратите за посетители ще бъдат отворени в 11:00 часа.

Във връзка с провежданата спортна среща е възможно да възникне временно затруднение в движението в централната градска част, уточняват от СДВР.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва:

от 08:00 часа на 22 февруари, петък, до 20:00 часа на 24 февруари, неделя - при сектор "Г" на Националния стадион "Васил Левски";

от 08:00 до 15:00 часа на 24 февруари, неделя - на моста пред Национален стадион "Васил Левски";

от 09:00 до 15:00 часа на 24 февруари, неделя - на ул. "Ген. Гурко" между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Васил Левски".

От 12:00 часа до приключване на футболната среща само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, ще се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по:

ул. "Ген. Гурко" между булевардите "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви";

бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между пл. "Орлов мост" и бул. "Черни Връх";

бул. "Драган Цанков" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Пейо К. Яворов".